måndag 12 november 2012

Voyager

Voyager I och Voyager II var två obemannade rymdsonder som NASA skickade ut i rymden 1977. Deras uppdrag var att undersöka de olika planeterna i solsystemet och sända tillbaka bilder och mätdata på dessa. Tack vare dessa rymdsonder har vår förståelse för planeterna i vårt solsystem helt förändrats.

Voyager

För tillfället är båda rymdsonderna på väg ut från vårt solsystem. De har utfört sina uppdrag och är på kurs rakt ut i det okända Universumet. I Mars 2010 befann sig exempelvis Voyager I på ca 17 miljarder km avstånd från solen. Det tar ungefär 16 timmar för ljuset att transporteras denna sträcka!

Ute i rymden väntar en lång, ensam resa för de båda rymdsonderna. De kommer färdas i tusentals, kanske miljontals år, innan de kolliderar med något. Kanske utomjordigt liv...?



Med sig har rymdsonderna varsin grammofonskiva, helt gjorda i guld. På skivorna finns bilder, musik och ljud som ska representera planeten jorden och den mänskliga arten. En grupp av amerikanska rymdforskare utsågs för att bestämma vad som skulle finnas med på dessa skivor. Nedan finner ni resultatet:


De bilder som finns med på skivorna




På NO:n kommer vi de kommande veckorna resa ut i rymden, mot stjärnan Vega. Ni ska ta med er en egen guldskiva innehållande bilder och musik. Din uppgift är att göra ett bildspel, med bilder som ska representera planeten jorden. Du ska även spela in musik och/eller ljud som ska användas som bakgrundsmusik. Presentationen får som mest vara 2 min lång. Lycka till!!


Betygskriterier (bild och musik)

E
Du skapar ett bildspel med egna bilder. Du arbetar utifrån att bilderna ska representera mänskligheten och planeten jorden. Budskapet ska framgå.
Du använder olika tekniker och verktyg (kamera och dator) på ett i huvudsak fungerande sätt.

Du kombinerar musik och ljud med ditt bildspel, så att de olika uttrycken i någon mån samspelar

C
Du skapar ett bildspel med egna bilder. Du arbetar utifrån att bilderna ska representera mänskligheten och planeten jorden. Det finns en röd tråd i dina bilder. Dina bilder är talande och genomarbetade. Budskapet ska framgå
Du använder olika tekniker och verktyg (kamera och dator) på ett fungerande och varierat sätt.

Du kombinerar musik och ljud med ditt bildspel, så att de olika uttrycken relativt väl samspelar

A
Du skapar ett bildspel med egna bilder. Du arbetar utifrån att bilderna ska representera mänskligheten och planeten jorden. Det finns en röd tråd i dina bilder. Dina bilder är talande, tankeväckande och väl genomarbetade. Budskapet ska framgå tydligt.
Du använder olika tekniker och verktyg (kamera och dator) på ett väl fungerade, varierat och idérikt sätt.

Du kombinerar musik och ljud med ditt bildspel, så att de olika uttrycken samspelar väl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar